DBBR heren opnieuw kampioen van Nederland!

Zaterdag 10 juni zijn in Nijkerk de LACO heren van de DBBR, voor de 2e maal op rij Kampioen van Nederland geworden! In een enerverende eindstrijd tegen DORA ( uit omgeving Amsterdam) moest na een 8-8 tussenstand de beslissende solo partij de doorslag geven. De dames van de DBBR gingen in hun halve finale ten onder tegen de dames van DSWN waardoor de 3e plaats van Nederland reeds een feit was.

Voordat de finale van de heren gespeeld werd moest, het team van de coaches John van der Mey en Sam Denis, in de halve finale  eerst afrekenen met BDC uit den Bosch. Het werd een gelijk opgaande en spannende  wedstrijd die pas in de slotfase beslist werd.

Singles: de 1e 3 single partijen die allen tegelijk gespeeld werden , kwamen voor rekening van  Arie vd Eijkel, Johan van Velzen en Max de Jong. Arie kwam in zijn partij tot 2 x toe op een voorsprong die telkens de gelijkmaker opleverde. Toch kwam Arie als overwinnaar van het bord door in de 5e leg via tops de partij naar zich toe te trekken. In de partij van Johan precies  het zelfde beeld. De DBBR speler, die vorige weekeinde schitterde door 3 hele dikke 140+ finishes te laten noteren en midweeks in een demonstratie partij bijna de grote Barney vloerde (4-8 verlies na een 4-3 voorsprong) moest echter in de 5e leg buigen. Max kwam daarentegen steeds van een achterstand terug maar doordat zijn tegenstander in de 5e leg toesloeg (oa 180-140 en in 12 darts uit) ging ook deze partij naar BDC .

De volgende 3 singles werden gegooid door Dustin Straver, Henny van der Ster en Andre Ligthart. Dustin gooide na de 1-0 voorsprong hierna een 180-er maar won de leg niet. Na 2-1 voor en wederom de gelijkmaker, ging ook de 4e leg naar zijn tegenstander. Routinier Henny gaf hierna een masterclass door zijn tegenstander met 3-0 te kloppen. In de 3e leg miste zijn opponent net 170 voor de 2-1 die meteen hierna beantwoord werd met een fraaie 120 uitgooi van de Leidenaar! Andre zorgde op bord 3 voor de gelijkmaker in de wedstrijd door na 1-0, 2-1 en 2-2 in de beslissende toe te slaan met een 3 dart 72 finish.

De laatste 3 single partijen werden Edward Steggerda , Ronald Boot en Ferry van Veen naar de oche gestuurd door Sam en John. Edward kwam na de 0-1 echter goed terug. Met 3 opeenvolgende legs die hij won, werd weer een punt toegevoegd aan het totaal. Ronald kwam via mad-house op 1-0 maar zag zijn tegenstander hierna er op en erover gaan voor de 1-3 winst. Ferry begon goed. Via een gedegen 1 en 2-0, zakte het finish percentage in de 3e leg echter aanzienlijk met als gevolg de 2-1. Echter op tijd herpakte de DBBR speler zich en via D 9 werd de winst veilig gesteld. Stand na de singles; 5-4 in het voordeel van de DBBR.

Koppels: Arie vd E met Dustin vormde met Johan v V  met Henny de 1e koppels. Het 1e koppel begon voortreffelijk doordat Arie 130 van het bord knalde voor de 1-0. Na de gelijkmaker, maakte zij het echter fraai af door de 3e en 4e leg winnend af te sluiten. Johan en Henny deden het nog een tikkie overtuigender. Door 3 finishes van Henny en fraaie scores van beide spelers, werd ondanks ergens halverwege de partij een 180-er tegen, met 3-0 overtuigend gewonnen.

Hierna kwamen de volgende koppels ten tonele namens de DBBR:  Andre met Ferry en Edward met Ronald. Het 1e duo kwam na een 0-1 achterstand fraai terug door een prachtige 130 finish van Andre. Toen Ferry met 180 in de 3e leg weer een fraaie score liet noteren, stokte het. De tegenstander nam het heft over en met 1-3 ging er weer een punt naar de Boschenaren. Edward en Ronald kwamen met 0-1 achter in hun partij ondanks een 180-er. Hierna kwam de afscheid van de LACO nemende Ronald op stoom. Met 3 rake uitgooien waaronder 118 voor de gelijkmaker bracht hij met Edward de stand in de partij op 8-5. Nog 1 punt dus nodig voor de totaal overwinning.

Dit moest gebeuren in een van de 3 trio partijen die ook weer gelijk tijdig gespeeld dienden te worden. Max, Dustin en Arie vd E begonnen fraai met een 113 finish afgerond door Dustin. Ook Johan v V, Henny en Ferry begonnen goed. Met een 32 finish van Fer kwamen zij ook op 1-0 in deze BO3 partijen. Edward, Ronald en Andre konden niet achterblijven en ook zij trokken de 1e leg over de streep ondanks 180 tegen. Doordat Johan de 2e leg via een zeer fraaie 120 finish de trio met Ferry en Henny, winnend afsloten, waren de andere partijen ineens niet meer van doen. Het 1e DBBR  trio staakte in goed overleg met de tegenstander meteen de wedstrijd terwijl trio no. 3 wel de partij afmaakte (en won 2-0). Eindstand 10-5 wat een finale plek  betekende!

De dames van de DBBR speelde gelijktijdig met de heren ook hun 1e wedstrijd. Gelegenheidscoach Danny Azier stuurde Marlous Focke en Sabrine Mulder als eersten naar de oche  voor hun single partijen. Beide DBBR speelsters trokken aan het kortste eind door resp met 1-3 en 2-3 te verliezen van de dames van de DSWN. Ellis Burik onderging in de 3e partij (1-3 ) het zelfde lot terwijl Cindy Blanken haar partij echter wel winnend wist af te sluiten (3-1 winst!) De laatste single partij ging echter weer  verloren doordat Bianca Los met 1-3 de eer aan haar tegenstandster moest laten.

De 2 koppel wedstrijden die hierna volgen zouden mogelijk al de doorslag kunnen geven. Cindy en Ellis begonnen goed (1-0 voor) maar moesten hier toch toezien dat de tegenstander de 3 opeenvolgende legs wisten te winnen. Marlous samen met Sabrine kwamen zelfs 2 x op voorsprong in hun partij. Helaas kwam de tegenstander steeds op gelijke hoogte en zelfs de 5e leg wisten zij winnend af te ronden. De 1-6 stand betekende einde partij en hiermee kwam een einde aan een uitstekend verlopen seizoen van de DBBR dames. Zoals eerder gezegd leverde dit de 3e plek op in de Nederlandse ranglijst!

FINALE HEREN:

Het werd een zelfde finale als vorig seizoen want toen stond ook  het sterke DORA tegenover de DBBR ploeg. De vraag was of de uitslag destijds (9-8 voor DBBR) wederom een triller zou gaan opleveren deze gedenkwaardige zaterdag. Het antwoord was volmondig JA.

In de 1e  3 single partijen zag er dat eigenlijk niet echt naar uit dat op een spannende pot zou uitlopen. Zowel Arie vd E als Johan v V als Max, wisten hun partijen te winnen. Max (3-0)  wat makkelijker als Johan (3-1) en in de partij van Arie moest er zelfs een 5e leg aan te pas komen. Maar ook die ging door een finish van 68 naar de DBBR. Een bliksem start dus.

De volgende 3 moesten proberen deze kostbare voorsprong uit te bouwen. Dustin begon perfect (112 uit, in de 1e leg) en kwam na de gelijk maker weer op voorsprong. Na wederom een leg voor DORA, begon Dustin met 180 in de 5e leg. Toch kroop de tegenstander dichterbij en wist zelfs de partij te winnen. Henny verging het niet veel beter in zijn partij. Toch kwam hij na 0-1 met 2-1 voor te staan. Dit ondanks 180 in de 3e leg. Na de gelijkmaker sloegen de sterke Amsterdammers weer in de 5e leg toe. Andre ging op bord 3 met 1-3 de bietenbrug op zodat ineens de stand in de partij weer gelijk stond: 3-3.

Partij 7, 8 en 9 werden gespeeld namens de DBBR door Edward, Ronald en Ferry. Edward gaf een fraaie 2-0 voorsprong weg en verloor helaas met 2-3.  Ronald kwam daarentegen met 0-2 achter maar knokte zich fantastisch terug (2-2) Toch ging de tegenstander (D14 uit) er met de winst vandoor. De laatste single was voor Ferry die ook weer in een triller met 3-2 zijn tegenstander de baas bleef. Die produceerde nog een 180-er maar de finish van Ferry in de 5e en beslissende leg was even zo fraai (75!) Stand na de singles 4-5 voor 020.

Koppels: Dustin samen Arie vd E begonnen goed. De 69 check-out van Dustin mocht er zijn! In de 2e 180 tegen en de gelijkmaker volgde. De 3e leg wederom een huzarenstukje van DORA (116 finish voor de 1-2). Arie maakte echter gelijk (50 finish) maar de 5 leg ging toch weer naar de Amsterdammers (oa door een 180-er). Johan v V samen Henny gooiden in de 1e leg meteen een 180-er. De 1-0 was een bijna logisch gevolg. Ook leg 2 en 3 liepen voorspoedig , met name de 3e leg die Henny met 84 als slotakkoord in de boeken deed belanden. Stand nog steeds in het voordeel van DORA (5-6).

De volgende 2 koppels werden wederom gelijktijdig gespeeld. Ronald en Edward begonnen fabuleus door een 136 finish van Edward. Ook de 2-0 viel maar hierna was het DORA wat de klok sloeg. met 3 gewonnen legs op rij werd de tussenstand 5-7.  Aan Max en Ferry de taak om het gat te dichten. Dit gebeurde en hoe!! Max gooide in de 1e leg 180 punten met zijn 3 pijlen waarna ook de voorsprong kwam. Exact het zelfde ritueel in de 2e leg dus weer met de maximale score van Max. In de 3e leg (uiteraard leverde Ferry ook een zeer aanzienlijk aandeel in de scores) zette laatstgenoemde de boel weg op 170. Appeltje eitje voor de in topvorm verkerende Max want hij flikte het! 170 finish wat een sprint opleverde met het shirt uit van de Leidenaar!   Stand na de koppels echter nog steeds een voorsprong voor DORA (6-7).

Trio’s: Wederom werden deze 3 wedstrijden in deze vorm tegelijk gespeeld. Als DORA er 2 zou winnen waren ze de kampioen. Spanning ten top dus en het in grote getale aanwezige publiek wisten niet waar ze ze moesten kijken. Arie vd E samen met Max en Dustin kwamen op bord 1 met 1-0 voor. Ferry Johan en Henny kwamen op bord 2 met 0-1 achter terwijl Ronald, Edward en de ingevallen Nick van der Linden (onthoud die naam!) ook met 1-0 voorkwamen. Virtueel dus een gelijke stand! Dit werd echter door de gelijkmaker bij koppel 1 weer teniet gedaan. Koppel 2 verloor ook de de 2e en beslissende leg dus extra druk bij de andere trio’s! Edward liet echter fff zijn routine zien en via een 180-er kon koppel 3 de 0-2 laten aantekenen in deze BO3.  Alle aandacht ging dus uit naar Arie, Max en Dustin die de 3e leg MOESTEN winnen , zo niet was DORA kampioen.  Dit leek ook het geval te gaan worden want met nog slechts 20 punten op het bord mochten de Amsterdammers aanleggen voor de winst. Tot ontzetting van alles wat 020 een goed hart toedroeg, werden de matchpijlen gemist  en gooide Dustin de beslissende dubbel erin!  8-8!

SOLO en beslissende laatste game: Coach John en Sam hadden de keus uit 3 spelers om de beslissende partij te spelen. Johan Meyer en Arie van Iterson, die beiden nog geen wedstrijdpijl gegooid hadden vandaag, bleven aan de kant. Opgemerkt moet worden dat beiden dit zeer sportief accepteerden , alles voor het team belang! Hun vocale inbreng was een even grote bijdrage bij de totale team prestatie vandaag. Uitverkorene werd Nick van der Linden die tegen Wouter Rietveld van DORA alle ogen op hun gericht zagen voor de alles beslissende finale.

Nick had de strijd om de bull gewonnen en ging dus van start. Fraai werd de eigen leg behouden wat ook Wouter in leg 2 na deed. In de 3e leg kwam de DBBR speler los. Met o.a. een 180-er gevolgd door 140, raffelde hij de leg met 13 darts af voor de 2-1! Wouter herstelde de achterstand weer in zijn leg. Hij miste net 133 voor een fraaie finish , maar in de beurt erna, alsnog de 2-2. De 5e leg in deze BO7 game, was weer voor Nick die 1 kans op tops meteen verzilverde. In de gelijkmakende beurt was Wouter weer aardig op weg  om de wedstrijd tot het gaatje te laten gaan. Maar Nick dacht hier anders over. De laatste 113 punten werden perfect geraakt en de ontlading van de winst(9-8)  was enorm!

DBBR was weer KAMPIOEN van Nederland en dat lieten de spelers begeleiding en meegereisde supporters  weten ook! Ook de deze middag door omstandigheden niet meegereisde Mihoen Haouli, Sjors van Veen, Dennis Verhaegen en Perry Noordermeer, delen uiteraard mee in het succes van het totale team.

Het werd een zeer gezellige terugreis naar Leiden nadat de kampioensbeker uitgereikt was door Niels de Ruiter, directeur van de NDB. De kampioensploeg werd feestelijk onthaald met champagne door de vaste kern van de LDV vrijwilligers in het onderkomen van de LDV! Het werd nog een gezellige avond daar!

Peter van der Heijden.