Finaleweekend DBBR: De winnaars zijn bekend..

Drie dagen lang was de LDV aan de Voorschoterweg het strijdtoneel om uit te wijzen welke teams zich zouden gaan plaatsen voor het NK in Nijkerk, later deze maand. Het begon allemaal op de vrijdagavond met de bekerfinales, waarvoor nog vier teams kansrijk waren.

Op zaterdag was het de beurt aan de derde en vierde divisiekampioenen en een dag later mochten de eerste en tweede divisietiotelhouders in actie komen. Daarnaast waren er nog twee tickets te verdienen voor de eredivisie 2014-2015 waar vier teams voor mochten strijden. Een overzicht:

Vrijdagavond 30 mei, de beker. Vier eredivisieteams schaarden zich tot de halve finalisten: Enblock, De Bulls, Tav Point en Ramses Sjaffies. De loting gaf aan dat Enblock het moest gaan opnemen tegen Ramses Sjaffies en bekerhouder Tav Point ging de strijd aan tegen De Bulls. Zowel Ramses Sjaffies als Tav Point wisten met ruime cijfers te winnen en plaatsten zich voor de finale. Voor De Bulls en Enblock restte niets anders dan de troostfinale.

De finale werd een spektakelstuk van jewelste, al zag dit daar in het begin niet naar uit. Tav Point heerste zoals zij dat ook al in de competitie deden. Met onder andere een 116- en 160-finish zette Erwin Vossen de trend. Thimo van der Zwaan gooide in zijn partij daar nog een 124-check bij, zodat de problemen zich leken op te stapelen voor de Ramses Sjaffies. Ferry van Veen zorgde dat de spanning enigszins terug kwam door de 3-1 aan te tekenen. Met neef Sjors aan zijn zijde ging de wedstrijd naar de koppels. Daar wisten de Sjaffies de aansluitingstreffer te maken en was het nu de beurt aan Scholten en Van Velzen tegen Glasbergen en Van der Zwaan. Opnieuw een sterk optreden van Veense kant zorgde ervoor dat alles weer gelijk werd en de teamgame moest uitwijzen wie de bekerwinnaar van dit seizoen zou worden. Scorend was Tav Point de betere van de twee en zij waren dan ook eerder aan de meet. Maar nervositeit maakt zich meester van het Lisser kwartet en de Sjaffies sluipen naderbij. Waar de dubbels niet besteed zijn aan de eredivisiekampioen (een zeldzaamheid dit seizoen) slaat Ramses Sjaffies middels Van Velzen onmiddellijk toe op 56: 3-4 en dus de beker naar Roelofarendsveen…

De laatste dag van mei was ingeruimd voor de derde en vierde divisie. Met DC Decima, Bierbrothers en Goeie Laatste! waren er drie goede teams, waarvan DC Decima duidelijk de sterkste bleek van dit trio. Herman Glasbergen produceerde en passant een 170-finish op dit kampioenschap. In de derde divisie waren er eveneens drie teams die het gingen uitmaken: Enjoy, Adriaantjes en Real Dartelona. De Adriaantjes kwamen niet in het stuk voor, waardoor de twee overgebleven teams het moesten uitmaken. Enjoy met veel routine aan boord wist het jeugdige Real Dartelona op de knieën te krijgen en zo verzekerden de Noordwijkerhouters zich dus van het NK, eind juni…

Dan de zondag. Het was de beurt aan Sakkiemoto’s en Downstairs om uit te wjizen wie zich algeheel eerste divisiekampioen mocht gaan noemen. Dit moest in een best-of-three beslist gaan worden. De eerste wedstrijd werd een prooi voor de Katwijkers (5-2) maar de Leidenaren sloegen hard terug in de tweede serie van zeven met dezelfde cijfers. Zo was alles open voor het begin van de derde en beslissende wedstrijd en hoe spannend kan het dan worden… De teams geven elkaar niets toe en het wordt 3-3. De teamronde moest dan ook als scherprechter gaan dienen. Downstairs scoort hierin beter dan Sakkiemoto’s, maar als zij verzuimen er een einde aan te maken krijgt het Leidse team weer geloof. De druk neemt absurde vormen aan en dat blijkt de doorslag te geven. Via D4 wordt het kampioenschap een feit voor Downstairs en kunnen zij hun feestje gaan vieren.

In de tweede divisie stonden er voor aanvang drie teams aan de start. Dat hadden er vier moeten zijn, maar er kwam een afmelding. De Badgasten, The Full Bladder en Nul182 waren de teams die er vol voor gingen. Zowel The Full Bladder als Nul 182 wisten De Badgasten te kloppen en het kwam dus aan op hun onderlinge wedstrijd. Er leek voor de favoriet geachte Alphenaren geen vuiltje aan de lucht na twee gewonnen singels, maar de Langeraarders waren niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. Sterker nog: Zij vochten zich knap terug en brachten de stand gelijk: 2-2 na de singles.

Het eerste koppel werd winnend afgesloten door The Full Bladder, waarbij de druk vol op Nul182 stond. Het tweede koppel werd, zij het ternauwernood, gewonnen door hen. Opnieuw dus een teamgame die moest beslissen. De Langeraarders wisten op dat moment al waar de titel zou belanden, aangezien zij hun voorgeschiedenis kenden. Manmoedig gestreden, maar net op dat ene moment moesten zij het laten gaan. Nul182 mocht dus de hoofdprijs ophalen, maar de weg naar die prijs was geen gemakkelijke. Ook zij dus naar het NK…

De play-offs eredivisie: De twee huidige eredivisionisten Wels Angels en Enblock moesten het opnemen tegen de nummers twee uit 1A en 1B, Dominators en Freddy en De Bacoboys. In de eerste ronde wisten zowel Freddy en De Bacoboys als Wels Angels te winnen van respectievelijk Dominators en Enblock en beiden deden dit met 5-2. In de tweede wedstrijdronde troffen de winnaars van de eerste speelronde elkaar. Wels Angels bleek hierin de sterkste met opnieuw 5-2. Twee banen verderop wist Dominators de winst te pakken met het kleinst mogelijke verschil (4-3) waardoor zij de hoop voor zichzelf levend hielden. In de laatste ronde deden de Leidenaren er alles aan. De koploper van dat moment werd overtuigend opzij gezet (5-2) maar ondanks twee winstpartijen waren zij afhankelijk van wat er op die andere baan gebeurde.

Freddy en De Bacoboys moest in ieder geval winnen van Enblock. In het tweede koppel werd het lot bezegeld voor zowel Dominators als Enblock. Freddy en De Bacoboys behaalde het felbegeerde vijfde punt van de wedstrijd en dwong zo promotie af naar de hoogste klasse, na slechts één jaar afwezigheid. Enblock moet hierdoor de omgekeerde gang maken. Wels Angels wist zich ondanks de 2-5 nederlaag te handhaven in de eredivisie.

Een ongekend spannend finaleweekend, waarin alles zat wat darts zo mooi maakt, kwam hiermee ten einde. Tav Point (ere) Ramses Sjaffies (beker) Downstairs (1e) Nul182 (2e) Enjoy (3e) en DC Decima (4e) zullen de afvaardiging van de DBBR vormen voor het Nederlands kampioenschap. Een mooi lijstje van prachtige kampioenen. Wie weet zit er nog meer in het vat…