Rilana Erades : trots van de DBBR.

Rilana in Oranje!

Eindelijk was het weer eens zover dat een DBBR lid uitgezonden werd om het Nederlands team te vertegenwoordigen op een groot toernooi . Het ging om de World Cup van de World Darts Federation in Kemer ,Turkije. Voor het Nederlandse team mocht Rilana Erades dit jaar meedoen nadat zij eerder in het jaar uitverkoren was om voor Oranje ter mogen uitkomen.

Op de 1e dag stonden o.a. voor de vrouwen de koppelwedstrijden op het programma. Samen met teamlid Carla Mollema wist Rilana het te schoppen tot de laatste 32 van de alle vrouwelijke deelnemers. In de wedstrijd tegen Zuid-Afrika ging het helaas niet goed. Met name op de  dubbels liet het  Nederlandse koppel het liggen zodat de tegenstander er met de winst vandoor kon gaan.

Dag 2 stond de teamwedstrijd op de rol. De Nederlandse vrouwen troffen in de 1e wedstrijd IJsland wat met 9-2 aan de kant werd geschoven . Een prima start wat zich vertaalde in de 2e overwinning later tegen Wales. Het team van Rilana won met 9-5 en bereikte zodoende de 3e ronde. Hier troffen de Nederlandse dames het team van Rusland. Ook deze wedstrijd werd een prooi  voor Oranje want ook met 9-5 werd deze wedstrijd fraai beeindigd. In de 4e wedstrijd moest aangetreden worden tegen Denmarken. Na een 7-6 voorsprong zorgde Rilana ervoor dat het 8-6 werd  door haar single knap te winnen. Slechts 1 puntje restte het team nog voor de overwinning en een plaats bij de laatste 8. Helaas ging het hierna mis. Via 8-7 en 8-8 mocht Anca Zijlstra de beslissende partij voor haar rekening nemen. De partij ging verloren doordat zij net de beslissende dubbel niet wist te raken en Denemarken  via D3 er met de winst vandoor ging.

Op dag 3 werden o.a. de dames singles gespeeld. Hierin was voor Rilana geen echte eer te behalen en werd vroegtijdig uitgeschakeld. In de 1e ronde wist ze nog wel overtuigend te winnen van de Zweedse Nilson (4-0) maar in de volgende ronde sneuvelde ze tegen Fleming  uit Ierland (2-4). Beste Nederlandse dame was Anca  Zijlstra die door wist te dringen tot de laatste 16 van het dames toernooi.

Overall werden de Nederlandse dames 12e van alle deelnemende landen wat enigzins ten opzichte van vorige edities van de World Cup tegenviel. De heren werden overall 4e met als hoogte punten de 9-darter van Wesley Harms en de titiel van Nederland in het koppeltoernooi. De jeugploeg presteerde daarentegen fantastisch met  2e overall titels en gouden plakken voor met name Maikel Verberk die maar liefst 4  1e plekken in de wacht wist te slepen. Een unieke nog nooit vertoonde prestatie van de jonge Nederlander.

Al met al een prachtige ervaring zo’n week in Turkije met het Nederlandse team voor Rilana (met uiteraard Mark aan haar zijde) , iets waar onze DBBR , die dus eindelijk weer een afgevaardigde had in team Nederland, met recht trots op kan zijn .

Peter van der Heijden.