Terugblik Dutch Open 2017

In het weekeinde van 3, 4 en 5 februari werd het grootste darttoernooi in de wereld,   de Dutch Open, weer gespeeld in Assen. Enkele DBBR vertegenwoordigers waren ook present en de meest opvallende resultaten van hen willen we u niet onthouden.

Herenkoppels:

Het toernooi begon op de vrijdag met de koppelwedstrijden voor dames en heren. De DBBR koppels deden het niet onaardig! Maar liefst 9 koppels wonnen hun zg sheet-finale (na 3 of 4 eerdere overwinningen ) en bereikte zo de laatste 64 . Meest opvallend tot dan toe, was de winst van Arie van den Eijkel samen met Danny van der Kooy die het Engelse topduo Martin Atkins en Scott Waites door een 3-2 winstpartij  elimineerde! Helaas vonden ze na dit huzaren stukje hun Waterloo. Tot de laatste 32 koppels (1251 deden er mee) drongen door de koppels: Koen den Hollander/ Dustin Straver, Kristiaan de Boer/Felix Belfroid en het Veense koppel Johan van Velzen/Ferry van Veen. Dit laatste koppel was het dichts bij de volgende ronde. Maar liefst 17 matchdarts werden gemist voor het bereiken van de laatste 16. De andere 2 DBBR koppels sneuvelde dus eveneens in deze ronde. Kristiaan en Felix verloren o.a. van klasbak Danny Noppert met zijn maatje.

Heren singles:

Maar liefst 2970 heren, ook uit omringende landen, streden op de zaterdag voor een plaats bij de laatste 64, die op zondag verder zouden gaan. Er waren 4 DBBR mannen die de sheet finale op zaterdag wonnen. Helaas trof de 1e,  Kristiaan de Boer, een van Nederlands beste spelers  Rick Hofstra en verloor met 0-3. De andere 3 sheet winnaars Max de Jong, Joost van Vliet en de jonge Brent Plaisier (debutant bij de senioren) wisten zich fraai te plaatsen voor  de zondag met een plek bij de laatste 64!   Brent nam het deze dag op tegen Richard Kimman en verloor zijn partij waardig met 2-4. Joost trof de Nederlandse topspeler Wesley Harms en verloor met 0-4, Max nam het even later op tegen de Schot  Ross Montgomery. Deze topdarter (ooit als eens winnaar gekroond op de Dutch Open) versloeg onze Leidenaar, aangemoedigd door vele DBBR spelers,  met het kleinst mogelijke verschil (3-4). Ross stootte hierna door tot en met de finale die hij met 1-3 verloor van de verrassende Engelsman Mark McGeeney die ook al het zilver had opgehaald in de koppelwedstrijden. Prima prestaties derhalve van Kristiaan, Brent, Joost en Max!

Dames singles:

Meest in het oog springend waren de prestaties van Bad Boys(1e div.) speelster Bianca Los. Na in haar sheet alle 5 wedstrijden gewonnen te hebben, plaatste zij zich bij de laatste 16(!) door een overwinning met 3-2. Hierna trof zij in haar 7e partij  een van de beste speelsters op deze planeet: Lisa Asthon. Lisa won met 0-4 maar voorwaar geen schande voor de DBBR speelster. Een andere Leidse troef, Rilana Erades, sneuvelde in haar 2e ronde voor een plek bij de laatste 64.

Jeugd:

In de categorie jeugd onder 14 jaar won Dinand Hoek zijn 1e partij maar verloor de 2e. In de categorie jeugd onder 18 verging het de DBBR jeugd veel beter. Zowel Kenzo Honsbeek als Lars Plaisier bereikte de laatste 64. Hierna verloor Kenzo helaas maar won  Lars en bereikte de laatste 32. De overwinningen bleven volgen want ook de volgende partijen (2 x  3-0) vielen zijn kant op. In de kwartfinale was hij wederom te sterk over tegenspeler Iwan  Reymeijer. Met 3-1 bereikte hij hierdoor de have finale waar Ian Spaans zijn tegenstander was. Na een bloedstollende partij was Ian uiteindelijk de meest gelukkige, 2-3 winst. Dat deze speler ook nog eens de finale won, was een schrale troost voor Lars die met een gedeelde 3e plek op een zeer geslaagd toernooi kon terugzien!

Peter van der Heijden.